Menu

Gotowanie jest super!

Gotowanie jest super!

Cynamonowe bułeczki

darekoo

12

 

To czasy, kiedy mam ochotę na pyszny pokarm, a te dyniowe cynamonowe bułki są idealnym rozwiązaniem!

O rany, to niesamowite, jak się do tego podoba, kiedy mówię o jedzeniu. ha ha. Chłopaki, te cynamonowe bułki są pyszne! I są one zbyt łatwe do wykonania. Od początku do końca kazałem je smażyć w nieco ponad godzinę! Ale smakują tak, jakbym robił je przez cały dzień, są tak dobre. To był pierwszy raz, kiedy w tym roku zrobiłem coś do jedzenia z dynią i dobrze, że kupiłem tonę dyni w puszce, żeby wkrótce znów je wyprodukować.

2

Składniki
  • CIASTO:
  • ½ szklanki pełnego mleka
  • ¼ cup masła, stopiony
  • ¼ szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
  • ½ szklanki dyni w puszkach
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3½ do 4 filiżanek mąki uniwersalnej
  • NADZIENIE:
  • ⅓ cup masła, stopiony
  • ⅓ kubek brązowy cukier
  • ⅓ kubek cukru białego
  • ½ łyżeczki przyprawy do dyni
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • LUKIER:
  • 1¼ kubka cukru pudru
  • dash sól
  • ¼ łyżeczki przyprawy do dyni
  • ¼ cup masła, stopiony
  • 1 do 2 łyżek mleka
  • ½ łyżeczki wanilii
 
Instrukcje
  1. W dużej misce lub miseczce miksera stojącego dodaj mleko, masło, cukier i drożdże. Mieszaj i połącz miksturę przez 1 minutę. Dodaj dynię i jajko. Mieszaj, aż dobrze połączymy. Dodaj sól, proszek do pieczenia, sodę i 2 szklanki mąki. Dobrze wymieszaj przez 3 minuty. Dodaj dodatkową mąkę, ½ szklanki na raz, mieszając dobrze między każdym dodatkiem, aż ciasto zacznie odrywać się od boków miski. Zagnieść przez 10 minut ręcznie (lub 5 minut w mikserze). Pozostaw ciasto na 15 minut.
  2. Gdy ciasto spoczywa, wymieszaj roztopione masło, cukry i przyprawy do nadzienia.
  3. Po zakończeniu ciasta rozłóż ciasto do dużego prostokąta, około 16 cali na 24 cale. Rozłóż nadzienie na całym cieście. Rozwałkuj ciasto, zwinięte w galaretkę, zaczynając od strony krótszej niż druga, dopóki nie wytoczysz go do samego końca. Pokrój ciasto na 12 zwojów (około 1½ cala szerokości) i umieść pocięte rolki w dobrze posmarowanej masłem naczyniu do pieczenia. Przykryj naczynie i pozostaw rolki przez 15 minut.
  4. Gdy bułki odpoczywają, rozgrzej piekarnik do 375 stopni. Po zakończeniu bułek spróbuj piec do złotego koloru, około 15-20 minut.
  5. Aby dodać lukru, wymieszaj sproszkowany cukier, sól i ciasto z dyni. Dodaj roztopione masło, 1 łyżkę mleka i wanilię. Trzepaczka aż będzie gładka. W razie potrzeby dodaj dodatkową łyżkę śmietany, w zależności od konsystencji, którą lubisz. Rozłóż lukę na rolkach i ciesz się nimi ciepło

© Gotowanie jest super!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci